ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΝΑ ΜΗ ΣΙΓΗΣΕΙ Η ΕΡΤ!

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

Πόρτα εξόδου για 6.000 συμβασιούχους

Με διαδικασίες εξπρές, το ελληνικό Δημόσιο δείχνει την πόρτα της εξόδου στους συμβασιούχους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», λύνεται ο γόρδιος δεσμός των απολύσεων που καθυστερούν λόγων των προσωρινών δικαστικών διαταγών. Με βάση το νομοσχέδιο - εξπρές που θα καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή, εντός τριμήνου θα εκδικάζονται οι προσφυγές για παραμονή στην εργασία μετά τη λήξη της σύμβασής τους.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα των προσωρινών διαταγών, είχε σημειωθεί στις 24 Απριλίου ρήξη μεταξύ του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη. Τότε, ο κ. Μανιτάκης είχε προωθήσει το πάγωμα των προσωρινών διαταγών και των ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν συμβασιούχους του Δημοσίου αλλά και απολυμένους του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, η διάταξή του είχε βρει «τοίχο» από τον κ. Ρουπακιώτη ο οποίος είχε αρνηθεί να την υπογράψει. Βέβαια, στις 4 Ιουνίου, με νομοθετική ρύθμιση που προωθούσε στη Βουλή για ψήφιση ο υπουργός Δικαιοσύνης επέμενε στη μη κατάργησή των προσωρινών διαταγών αλλά και των ασφαλιστικών μέτρων. Έθετε ωστόσο, συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια εντός των οποίων θα πρέπει να διεξαχθεί η σχετική συζήτηση ενώπιον των αστικών δικαστηρίων προκειμένου να διασφαλιστεί το θεμελιώδες δικαίωμα της δικαστικής προθεσμίας των εργαζομένων αλλά να αποτραπεί το ενδεχόμενο «καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος αυτού».

Τώρα, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, και την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Δικαιοσύνης από τον Χαράλαμπο Αθανασίου, η ρύθμιση - εξπρές για την έξοδο 6.000 συμβασιούχων επανέρχεται και θέτει ως αυστηρό χρονικό περιθώριο της εκδίκασης των προσφυγών των συμβασιούχων τους τρεις μήνες. Ενώ, σε περίπτωση αναβολής η νέα δικάσιμος προσδιορίζεται εντός ενός μηνός, χωρίς να επιτρέπεται άλλη αναβολή, αλλιώς παύει η ισχύς της προσωρινής διαταγής. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, μέσω των προσωρινών διαταγών και των ασφαλιστικών μέτρων, κάποιοι συμβασιούχοι του Δημοσίου κατάφερναν να παραμείνουν στη θέση τους, παρά τη λήξη της εργασιακή σχέσης, μέχρι και επτά χρόνια. Όπως αναφέρουν, κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, χωρίς να τις κατονομάζει, από την ψήφιση του νέου νόμου, υποθέσεις που αφορούν προσωρινά μέτρα για εργαζομένους του Δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, θα εκδικάζονται επί των ασφαλιστικών μέτρων και επί της τακτικής αγωγής εντός τριμήνου.

Αυτή την περίοδο, εκκρεμούν στη δικαιοσύνη 6.000 υποθέσεις συμβασιούχων των οποίων έχει λήξει η σύμβαση, ωστόσο συνεχίζουν να εργάζονται στα πόστα τους, κάνοντας χρήση των προσωρινών διαταγών. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των 6.000 συμβασιούχων, εκτιμάται ότι θα δει την πόρτα της εξόδου. Από αυτούς, το μεγαλύτερο μέρος απασχολείται στους δήμους, όπου με αυτό το καθεστώς των προσωρινών διαταγών εργάζονται περί τους 3.500 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 1.000 στον δήμο Αθηναίων, οι 500 στον δήμο Θεσσαλονίκης και μικρότερος αριθμός σε άλλους μεγάλους ΟΤΑ, όπως εκείνοι της Καλλιθέας και του Αγρινίου, όπου ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 40 - 60.

Κυβερνητικά στελέχη, αναφέρουν ότι οι συμβασιούχοι αποτελούν την εν δυνάμει δεξαμενή απολύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων εντός του 2013. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου