ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΝΑ ΜΗ ΣΙΓΗΣΕΙ Η ΕΡΤ!

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τρόικα: Αμεση απόλυση για 25.000 συμβασιούχους


Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Αφόρητες πιέσεις για άμεσες απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και ένταξη στην εφεδρεία άλλων 100.000 ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, γιατί διαφορετικά η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αν δεν γίνουν τα παραπάνω, δεν θα υλοποιηθεί. «Τα μέτρα που μας ζητάτε υπερβαίνουν τους όρους εντολής αυτής της κυβέρνησης» φέρεται να απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
Αξιωματούχος του ΔΝΤ, που μίλησε αργά χθες βράδυ στην «Ε», ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν συγκεκριμένα τα εξής:
* Αμεσες απολύσεις 25.000 συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
* Αμεση ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία άλλων 100.000 δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (υπουργεία, δήμους κ.ά.).
* Ολοκλήρωση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, το οποίο θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 25% και θα ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου.
** Περικοπή συντάξεων που είναι πάνω από τον μέσο όρο του μισθού ενός δημοσίου υπαλλήλου.
* Αμεση εξίσωση φόρου του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
* Να διακοπεί η καταβολή συντάξεων στο Δημόσιο για όσους βρίσκονται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.
* Λουκέτο σε δημόσιους Οργανισμούς.
Η τρόικα εκτιμά ότι με την άμεση απόλυση 25.000 συμβασιούχων εξοικονομούνται 1 δισ. ευρώ. Για το 1,3 δισ. ευρώ που υπολείπεται για να καλυφθεί το έλλειμμα, η τρόικα πρότεινε τη λίστα των προαναφερθέντων μέτρων, από τα οποία καλείται η κυβέρνηση Παπανδρέου να διαλέξει. Ο επιπλέον όρος όμως που θέτει η τρόικα είναι ότι τα ποσοστά μείωσης (σ.σ.: των συντάξεων και μισθών), για παράδειγμα, θα τα αποφασίσουν οι δανειστές μας, γιατί όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στην «Ε»: «Δεν εμπιστεύονται τα νούμερα που δίνει η κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος αντέκρουσε ότι οι 25.000 συμβασιούχοι που ζητείται να απολυθούν είναι περισσότεροι από όσους έχει προσλάβει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, και μια τέτοια απόφαση «υπερβαίνει την εντολή που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση». Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε ότι «θα μεταφέρει τις απόψεις της τρόικας στην κυβερνητική επιτροπή και ο πρωθυπουργός θα είναι εκείνος που τελικά θα αποφασίσει».
Ο υπουργός Οικονομικών αντιπρότεινε στην τρόικα όπως οι 25.000 συμβασιούχοι που ζητεί να απολυθούν αύριο, να ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Συνολικά αντιπρότεινε να ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας περίπου 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και για να μην απολυθεί κανείς άμεσα. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε στην ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι επικεφαλής της τρόικας έκαναν σαφές στον κ. Βενιζέλο ότι αν δεν εφαρμοστούν τα παραπάνω που του ζήτησαν, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα θεωρείται «νεκρή». 
από το: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=311041

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου